Bærekraft.
Arbeidet vårt med å "ta vare på"

"Å ta vare på"
"Det handler jo mykje om å gjere som farmor på Espevær gjorde. Ho vaska brødposer, stoppa strømper, brukte handlenett og laga dei deiligste retter av restemat. Ho kasta aldri noke. Ho tok vare på kvar ein smule"
HUSFAR TORSTEIN
Å TA VARE PÅ.
For å bidra i arbeidet med å ta vare på jorda vår, må vi som lita reiselivsbedrift ta vare på dei tinga vi kan kontrollere.
Ingen kan gjere alt , men alle kan gjere noke.
På Haaheim Gaard har vi sett vi oss nokre fokusområder og arbeider konkret og målretta med det vi kan påvirke her og no. Vi må ta vare på lokalsamfunnet som vi er ein del av, vi må trygge arbeidsplassene for folka våre, vi må ta vare på naturen, insekta og artane, vi må redusere matavfall og eingangsløysingar, vi må tenkje kortreist og bærekraftig når vi gjør innkjøp og vi må spare energi der vi kan.
Noke har vi kommet langt på vei med - og noke er i startgropa.
MILJØFYRTÅRN
Ein viktig del av arbeidet på Haaheim Gaard er å vere Miljøfyrtårn-sertifisert.
Det betyr at vi har etablert eit miljøleiingssystem som styrer klima- og miljøarbeidet og hjelper oss med å oppnå kontinuerleg forbetring. Sertifiseringa inneheld og konkrete krav som må oppfyllast innan arbeidsmiljø, avfall, energi, innkjøp og transport. Kvart år fyller vi ut ein klima- og miljørapport som gir god oversikt over framgang og forbetringspotensial. Rapporten blir gjord offentleg tilgjengeleg. For å redusere den negative miljøpåverknaden vår arbeider vi både internt i verksemda og eksternt med viktige samarbeidspartnarar.
Konkrete fokusområde
for Haaheim Gaard.
Bærekraftig hage
Vi skal auke andelen råvarer fra eigen hage og vi skal kartlegge at andelen auker. Det skal ikke brukast kunstig gift eller gjødsel og det biologiske mangfoldet skal videreutviklast.
Gjenbruk av møbler og materialer
Vi skal kjøpe brukt der vi kan og vi skal vedlikeholde hus og hage for lang levetid og energisparing. Vi skal velge leverandører som jobber aktivt med bærekraftsarbeid.
Matsvinn
Vi skal redusere matavfall med 30 % gjennom optimal menyplanlegging, gode kjøkken, lagrings og innkjøpsrutiner og bruk av sesong-råvarer og eigenprodusert mat.
Kildesortering
Vi skal videreutvikle ein effektiv og praktisk kildesortering. Vi skal og være ein pådrivar for at leverandører sorterer ut gjenvinnbare materialer og ikke bruker unødig emballasje.
Kjemikalier
Vi skal føre statistikk over kjemikaliebruk og redusere bruken av kjemikalier med 15 %. Vi skal bruke leverandører av kjemikalier som har miljømerking.
Økologisk, grønn, vegetar meny
Kundene våre skal ha tilbud om økologiske matvarer og vegetarmenyer. Vi skal benytte Miljøfyrtårn sin økoprosentveileder for å kartlegge andel økologisk mat
Intern kultur, medarbeidere
Vi ønsker begrepet "ta vare på" som ein holdning og verdi internt. Kompetanseheving, medvirkning, opplæring, samtaler og fokus er viktige innslag i alt arbeidet vi gjør hver dag.
Redusert energiforbruk
Vi skal reduser driftstiden til tider tilpasset reell bruk av rom og lokaler: fokus - innetemperaturen, unødvendig lys,
strøm til teknisk utstyr, unødig vannforbruk
Ein lokal ressurs. Sosiale verdier
Vi skal engasjere oss i - og gi positiv kraft til lokalsamfunnet og lokal kulturarv, lokale arbeidsplasser og lokale produsenter av mat, tjenester og opplevingar.